top of page

De juiste voeding voor je darmen.

Bijgewerkt op: 30 nov. 2021

In deze blog gaan we dieper in op darmklachten en de invloed van de juiste voeding op je darmen en daarmee een gezond darmmicrobioom.Herken jij je in 1 van de volgende klachten, lees dan zeker verder! Dan is er absoluut winst te behalen in het verbeteren van je darmgezondheid.


Ervaar jij met regelmaat 1 van de volgende klachten of heb je PDS, de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of diverticulitis of het Roemheldsyndroom?

 1. Buikpijn (zeurend/krampend/stekend/met vlagen)

 2. Opgeblazen buik

 3. Wisselende ontlastingen, diarree, obstipatie, brijige ontlasting.

 4. Winderigheid of opboeren

 5. Maagzuur, maagbranden

 6. Hoofdpijn

 7. Vermoeidheid

 8. Huidklachten zoals psoriasis, eczeem.

 9. Jeuk

 10. Hormonale ongemakken (pijnlijke en/of onregelmatige menstruaties, pijnlijke borsten, wisselende hoeveelheden bloedverlies

 11. Vitaminen en mineralen tekorten.

Zonder twijfel kan ik dan benoemen dat je darmgezondheid niet optimaal is.

En dat er werk aan de winkel is in het verbeteren van je spijsvertering, levensstijl en voedingsinname.


De juiste voeding voor je darmen en daarmee een gezond darm microbioom

Op internet is er veel informatie te vinden over allerlei soorten diëten die geschikt zouden zijn in de vermindering van gezondheidsklachten en het verbeteren van je darmgezondheid.


Uit ervaring weet ik dat de meeste mensen door de uitgebreidheid aan informatie niet meer goed weten wat passend is. Ten slotte lees je over het fodmap dieet, ketogeen dieet, intermitterend vasten, glutenvrij, lactosevrij etc. De meeste mensen die bij mij komen hebben vaak 1 of meerdere diëten uitgeprobeerd, vaak ook zonder het onderliggende probleem op te sporen of aan te pakken waardoor een dieet alleen volgens een bepaalde methode onvoldoende resultaat biedt.


Personalised nutrition

Maar de vraag blijft wat is voor jou persoonlijk de juiste voeding voor je darmen? Oftewel personalised nutrition. Hier kom je alleen achter met behulp van darm microbioom onderzoek, voedselintolerantie onderzoek en vitaminen en mineralen onderzoek.


Dan weet je op basis van wetenschappelijk gemeten waarden:

 1. Hoe jouw lichaam ervoor staat qua darmgezondheid, vitaminen en mineralen

 2. Wat er aan de hand is met je lichaam, wat is de onderliggende oorzaak.

 3. En wat ervoor nodig is om je gezondheid te verbeteren.

Zo geef je jouw lichaam het beste om het zelfgenezende vermogen weer aan te spreken en stappen te maken in het verbeteren van je lichamelijke klachten.


Daarnaast bespreek ik hieronder een aantal algemene voedingsrichtlijnen die ik even onder een vergrootglas leg omdat hier ook een aantal haken en ogen aan kunnen zitten.


Eet een gevarieerde voeding

Voor een gezond darm microbioom zijn vele verschillende voedingstoffen benodigd, zo'n 40-50 per week. Hier ligt het grootste knelpunt bij de meeste mensen. In de afgelopen jaren heb ik heel wat diverse eetdagboeken mogen inzien. Opvallend is dat er dagelijks vaak wordt gekozen voor dezelfde fruitsoorten en groenten. Uit gewoonte en uit gemak. Er wordt vaak gekozen voor dezelfde appel, banaan, paprika, courgette, komkommer en tomaat. Door te vaak hetzelfde te eten kun je bij beschadigde darmen gemakkelijker een voedselintolerantie opbouwen. Maak het dus uitdagend voor je lichaam en darmen!


Krijg voldoende en verschillende soorten voedingsvezels binnen

Voedingsvezels hebben een belangrijke functie in het lichaam. Ze zorgen voor het aantrekken en opnemen van vocht zodat er een goed gevormde ontlasting ontstaat. Vezels zorgen ook voor groei van bepaalde bacteriën in je darmmicrobioom. En deze bacteriën sturen vervolgens weer het immuunsysteem aan en maken je slijmvliezen sterker. Voedingsvezels vind je in groenten, fruit, zaden, pitten, granen, kruiden etc.


Of jij kool, uien, knoflook en bonen die erg gezond en vezelrijk zijn goed kunt verdragen is afhankelijk van jouw persoonlijke verteringskracht die verbeterd kan worden en is tevens afhankelijk van de bacteriën in je darm microbioom.

Ik zie vaak genoeg dat mensen aangeven dat ze geen ui, knoflook en bonen kunnen verdragen en hier in de loop van de behandeling geen last meer van hebben. Eet jij nu te weinig voedingsvezels omdat je deze voor je gevoel niet kunt verdragen neem dan zeker contact op!


Krijg voldoende drinkvocht binnen

Voor een goede darmwerking is voldoende drinkvocht 1,5-2 Liter benodigd. Bij sommige mensen ligt deze behoefte nog iets hoger door ontstekingen, koorts, transpiratie, diarree, zoutinname, medicatiegebruik, nierwerking etc. De voedingsvezels moeten kunnen "zwemmen" in het lichaam zodat ze vocht kunnen opnemen en kunnen uitzetten wat leidt tot een goed gevormde ontlasting. Is dit proces verstoord dan kunnen er problemen ontstaan in je darmen, huid en algemene gezondheid.


Gefermenteerde voeding

Gefermenteerde voeding zijn voedingsmiddelen zoals yoghurt, augurken, kimchi, kefir, zuurkool die door bereiding een andere smaak, geur en bacterie samenstelling hebben gekregen. Deze voedingsmiddelen worden als gezondheidsbevorderend aangeschreven. Mijn ervaring is dat mensen met geïrriteerde darmen deze voeding in beginsel vaak helemaal niet goed kunnen verdragen. Het prikkelt de slijmvliezen van de maag en darmen te erg ondanks dat ze heel gezond kunnen zijn. Ga dus niet volop experimenteren met deze voedingsmiddelen als je serieuze darmklachten hebt. Pak eerst de oorzaak aan en zorg voor een sterke voedselvertering en slijmvliezen. Dan kun je in een latere fase met gefermenteerde voeding aan de slag.


Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair darm & hormoon diëtist bij Juiste Voeding


Wil je een oplossing voor je darmklachten, lees dan hier verder.

Wil je meer weten over darm microbioom onderzoek? Lees dan hier verder.

Wil je meer weten over voedselintolerantie onderzoek? Lees dan hier verder.


Blogs:
Comments


bottom of page