top of page

De dokter zegt: "Alle uitslagen zijn goed". Maar toch heb jij gezondheidsklachten...

Bijgewerkt op: 25 nov. 2022

Loop jij nog rond met allerlei vervelende lichamelijke klachten en lijkt er maar geen oplossing voor gevonden te worden? Lees dan zeker deze blog.


Het is bijna een standaard antwoord in mijn Orthomoleculaire Praktijk Juiste Voeding wanneer ik vraag naar de lichamelijke klachten en wat er al onderzocht is via de huisarts en het ziekenhuis.


De dokter zegt: "Alle uitslagen zijn goed" er wordt niks gevonden.

Maar hoe kan het dan dat ik zo vermoeid ben, dat ik eczeem heb, dat ik darmklachten heb en last heb van mijn hormonen? Er moet toch iets te vinden zijn?

En daar kan ik volmondig ja! op antwoorden.


Lichamelijke klachten zijn er niet zomaar

Lichamelijke klachten zijn signalen van je lichaam om aan te geven dat een bepaalde functie of lichaamsproces niet optimaal verloopt. Het lichaam begint eerst voorzichtig tegen te stribbelen en duidelijk te maken dat er actie ondernomen moet worden. Vaak zijn dit kleine of vage klachten en voel je je wat meer vermoeid. Later worden de klachten steeds erger, je krijgt eczeem, darmklachten, ontstekingen, problemen in je hormoonhuishouding, schildklier, je gaat steeds heftiger op voeding reageren of je voelt je steeds meer uitgeput en gestrest.


Lichamelijke onderzoeken

Je bezoekt de huisarts of een specialist er volgt bloedonderzoek en of ontlasting onderzoek, soms zelfs een allergie onderzoek.

En de conclusie is vaak we kunnen niks vinden, alles ziet er goed uit, of we noemen dit PDS (Prikkelbare darm Syndroom) leer er maar mee leven. Voor eczeem krijg je een hormoonzalf. Soms krijg je te horen "het zal wel aan stress liggen", of erger "het zit tussen je oren".


Eerlijk gezegd vind ik dit schrijnend om te horen.

Gister sprak ik nog een klant die pas na 15 jaar!! de diagnose Ziekte van Crohn heeft gekregen. Al die tijd heeft hij rondgelopen met darmklachten. Werd niet serieus genomen. Er werden niet de juiste vervolgonderzoeken aangevraagd en hij werd niet doorverwezen. Dit heeft een enorme impact op je lichaam en geest.


Ik zie veel mensen met eczeem klachten die "knettergek" worden van de jeuk over hun lichaam.


Mensen die soms al 20 jaar bijna de deur niet uitkomen en gestopt zijn met werken vanwege ongemakkelijke diarree aanvallen.


Mensen die wekelijks migraine aanvallen hebben gehad die zoals je begrijpt niet meer een normaal sociaal leven hebben kunnen leiden.


Mensen die de hoop op afvallen hebben opgegeven omdat niks lijkt te werken.

En zo kan ik nog even doorgaan.


Lieve mensen, dit is niet oké, hier ligt een oorzaak onder en hier is een oplossing voor!


Waarom lijken de onderzoeken in eerste instantie goed te zijn?

Als voorbeeld geef ik een vitaminen onderzoek.

Regulier wordt er voor vitamine D een gezonde waarde gehanteerd vanaf 50 nmol/L en een streefwaarde van 75 nmol/L. Er is veel consensus over de juiste vitamine D waarde. Deze waarde geldt voor gezonde en niet gezonde personen. Heb je een waarde rond de 50 dan wordt er al snel gezegd, je waarde is goed.


Maar dit is al schrikbarend laag! Als we orthomoleculair kijken naar wat iemand minimaal nodig heeft aan vitamine D om bepaalde lichaamsprocessen optimaal te laten verlopen komen we op een streefwaarde van zeker 100 nmol/L uit. Dan ben je veel beter in staat ontstekingen te bestrijden, een gezonder immuunsysteem te krijgen, om gezondere slijmvliezen aan te maken, om hormonen beter te laten werken en om je happy te voelen. Niet geheel onbelangrijke lichaamsprocessen.


Waarom zijn er zoveel mensen met een winterdip? Precies, door de lage vitamine D waarden die langzaam ontstaan na de zomer door het ontbreken van zonlicht waarmee je vitamine D kunt aanmaken.


Als er maag en/of darmklachten zijn, zijn deze er niet zomaar. Er gaat dan iets mis in je spijsverteringsproces of je reageert op voeding, zo simpel is het. Maar dit is nog niet een standaard behandeling in de gezondheidszorg. De kunst is het juiste onderzoek aan te vragen om ook een oplossing te vinden voor je gezondheidsprobleem. Er wordt al wel regelmatig onderzoek gedaan naar allergieën en dan kan het zijn dat er niks wordt gevonden. Dit kan, omdat het heel vaak een voedselintolerantie betreft. Er zit dus simpelweg verschil in het soort onderzoek en daarmee met de uitkomst en een antwoord op je probleem.

Hetzelfde geldt voor vitamine B12 een zeer onderschat groot probleem. Vitamine B12 tekorten kunnen voor een zeer lange lijst aan lichamelijke klachten zorgen.


Dus mijn advies is controleer je eigen laboratoriumwaarden

Weet jij wat jouw laboratorium resultaten zijn? Weet je wat ze betekenen? Weet jij wat er onderzocht is? Controleer jij deze waarden? Of neem je aan dat de waarden goed zijn als dit gezegd wordt?

Kun je dit niet alleen, vraag om hulp.


Je hebt recht op inzage in je eigen patiënt gegevens

Heel veel mensen weten niet dat je in kunt loggen in je eigen patiëntendossier. Dat je je waarden hierin kunt bekijken. En deze gegevens vormen een startpunt voor een andere aanpak binnen een orthomoleculair traject waarbij we verder kijken dan de standaard onderzoeken.

Wat uitgetest is hoeft niet opnieuw, we pakken door totdat we bij de kern van het probleem komen.


Ik help je met liefde naar een antwoord op je probleem. Het leven is tenslotte een stuk aangenamer als er minder of geen lichamelijke klachten zijn.


Velen gingen je voor en vinden het vaak jammer dat ze te lang met hun klachten zijn door blijven lopen, maar hebben weer vertrouwen gekregen in hun lichaam en kunnen weer genieten van het leven.


Lees hier wat ik als orthomoleculair diëtist voor je kan betekenen.

Wil je meer weten over wat een orthomoleculaire/natuurgeneeskundige aanpak voor je kan betekenen lees hier dan verder.

Lees hier meer over de behandelmogelijkheden binnen mijn praktijk.


Wil je graag kennismaken, je klachten doorspreken en weten welke laboratorium onderzoeken passend voor jou zijn. Plan dan vrijblijvend hieronder een kennismakingsgesprek in.



Wil je meer lezen en leren over gezondheid, lees dan 1 van onderstaande blogs.


Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair hormoon& darm diëtist

Juiste Voeding








Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page