top of page

Luister jij naar het fluisteren van je lichaam? Of moet jouw lichaam schreeuwen?

In deze blog ga ik dieper in op het hebben van vage klachten. Er zijn namelijk een hele hoop mensen die rondlopen met allerlei diverse vage klachten ook wel beginnende ziekteverschijnselen genoemd in mijn optiek. Soms zijn deze vage klachten zo gewoon geworden dat er wordt gedacht dat deze klachten normaal zijn of er bij horen.


Maar deze vage klachten zijn vaak een signaal van het lichaam om aan te geven dat bepaalde lichaamsprocessen niet optimaal verlopen. Het lichaam start met fluisteren met vage, nog niet gelijk ernstige klachten. En als het lichaam na verloop van tijd niet de aandacht ontvangt die het verdient, kan je lichaam alleen nog maar gaan schreeuwen en in dit geval kunnen de klachten erger worden.Wat zijn vage klachten?

Vage klachten kunnen heel divers zijn. Het kan starten met een gevoel van minder lekker in je vel zitten, een soort van algehele malaise en meer vermoeid zijn.

Vaak treedt dit op na een periode van stress of inspanning, maar dit hoeft niet altijd.


Omdat je vaak niet weet wat er precies aan de hand is schik je je vaak in deze periode. Wellicht neem je wat gas terug, ga je eens op vakantie of breng je een bezoekje aan de huisarts. Na verloop van tijd kunnen er meer klachten bijkomen.


De klacht kan corresponderen met bepaalde organen.

In de reguliere gezondheidszorg gaan we vaak met klachten aan de ogen naar een oogarts, met klachten aan de oren naar een oorarts, met klachten aan de pezen/gewrichten naar een reumatoloog etc.

Maar het lichaam zit eigenlijk veel fantastischer in elkaar dan we volgens de reguliere wijze kunnen bedenken.


Je lichaam wil je eigenlijk heel veel vertellen.

Maar omdat we deze connecties niet allemaal meekrijgen in ons leven wordt het enorm lastig om de juiste richting te bepalen in een oplossing van een vage gezondheidsklacht.


Ik zal een voorbeeld benoemen die ik vaak in de praktijk zie en aan welke connectie gedacht kan worden.


Heb je periodes van wazig/slecht zien of hele droge ogen? Afgewisseld met periodes waarbij je opeens wel weer scherp ziet?

Hier zit een connectie met de werking van je lever achter.

Vaak treden deze klachten op na een drukke dag, een vermoeiende of emotionele periode, feestjes/alcoholgebruik of bij gebruik van medicatie.

Ze zeggen niet voor niks " Wat heb je op je lever?"


Je lichaam kan dus een andere uitingsplek laten zien voor waar de feitelijke problemen liggen. Op zo'n moment is het niet zaak om het oog te gaan behandelen maar juist de lever en de spijsvertering die onder deze problematiek speelt.


Peesklachten/peesontstekingen

Worden de klachten rondom een niet optimaal werkende spijsvertering en lever genegeerd dan kunnen er na verloop van tijd ernstigere klachten ontstaan.

Een veelvoorkomende gezondheidsklacht in de praktijk is het hebben van problemen aan de pezen. Pijnlijke of ontstoken pezen. Voor een goede werking van de pezen is voldoende bloeddoorstroming en voedingstoffen voor de pezen zeer belangrijk.


Wanneer de lever onder druk staat, door een onvolledige spijsvertering, of eerder bovengenoemde problematiek, dan lukt het niet om de pezen optimaal te voeden en dus ontstaan er problemen in de werking van de pezen.

Ook in dit geval is het niet raadzaam alleen de pees te behandelen maar juist de achterliggende problematiek aan te pakken zodat de pezen ook weer goed gevoed kunnen worden waardoor het lichaam weer in evenwicht gaat functioneren.

Pijnlijke klachten kunnen daardoor na verloop van tijd afnemen.


Holistische werkwijze

Het is dus belangrijk bij lichamelijke klachten of dit nou in een lichte of ernstige vorm aanwezig is, het lichaam in zijn geheel te laten behandelen.

Voor een optimale behandeling werk ik altijd op diverse organen en lichaamssystemen in, alles hangt met elkaar samen en niks functioneert helemaal alleen. Wat dat betreft zijn we 1 grote ingewikkelde motor die zeer vernuftig in elkaar zit. En elk onderdeel verdient de nodige aandacht. Met een totale aanpak kun je makkelijker vage klachten een halt toe roepen.


Heb jij vage klachten en wil je samen op zoek gaan naar de oorzaken van je klachten laat je dan begeleiden doormiddel van een orthomoleculair traject.


In een orthomoleculair behandeltraject krijgen we met behulp van je klachten + aanvullend laboratorium onderzoek een goed beeld van je gezondheidssituatie.


We zoeken naar de oorzaken van je lichamelijke klachten en zetten hier vervolgens stap voor stap een gericht behandeltraject op in om het lichaam te geven wat het nodig heeft voor herstel.


Lees hier meer over wat een orthomoleculaire en natuurgeneeskundige behandeling betekent.


Lees hier meer als je een oplossing zoekt voor je vage klachten/darmklachten.


Lees hier meer interessante blogs over gezondheid


Lees hier meer over laboratorium onderzoek


Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair diëtist bij Juiste Voeding


528 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page