Onderzoek naar de samenstelling van de inwendige bewoners van je darmen? Kan dat?
Jazeker! Het is nog een relatief nieuw begrip in de medische wereld, daarom wil ik in deze blog meer inzicht geven over darm microbioom onderzoek. En wat dit voor jou zou kunnen betekenen voor je gezondheid.
Laten we eerst eens starten met de basis. Onze darmen worden bevolkt door miljarden kleine beestjes, bacteriën noemen we deze beestjes. En deze bacteriën zijn er in veel verschillende soorten en samenstellingen. Elke bacterie heeft zo zijn eigen functie in de darm en in de aansturing van ons immuunsysteem.
Want dat kunnen ze hoor die bacteriën, ze zijn in staat om ons immuunsysteem aan te sturen en ons te beschermen tegen ontstekingen, , ziekteverwekkers, parasieten, teveel gisten (candida) en schimmels. Hiermee kunnen ze ons behoeden tegen de ontwikkeling van ziekten zoals gewrichtsontstekingen, darmontstekingen, kanker etc.
De samenstelling van al die verschillende bacteriën wordt ons darm microbioom genoemd. En deze samenstelling kun je beïnvloeden met een gezonde levensstijl.
Door de Juiste Voeding en bepaalde voedingsstoffen in te zetten kunnen bepaalde bacteriegroepen in aantallen toenemen waardoor lichamelijke klachten kunnen verminderen.
Zo zien we vaak bij ontstekingsziekten zoals reuma, ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa een tekort aan ontstekingsremmende bacteriën zoals de Akkermansia en Prausnitzii. Deze bacteriën zijn in voldoende aantallen in staat je lichaam te beschermen tegen ontstekingen. Zo zijn er vele verschillende bacteriën met zo hun eigen belangrijke functie in het lichaam.
Met darm microbioom onderzoek kun je ook achterhalen of jouw lichaam in staat is voeding goed te verteren. Wanneer je voeding onvoldoende goed wordt verteerd, kan voeding gaan rotten in de darmen waardoor een rottingsflora kan ontstaan. Bepaalde (verkeerde bacteriën) nemen door rotting in de darmen juist toe waardoor een verkeerd evenwicht ontstaat.
Het verkeerde evenwicht kan vervolgens weer zorgen voor buikpijn, een opgeblazen buik, gasvorming, maagzuurklachten, oprispingen en andere vervelende klachten die vaak weggezet worden als PDS oftewel Prikkelbare darm syndroom.
Het is dus belangrijk om die leuke beestjes in je darmen te voorzien van de juiste voeding en juiste voedingsstoffen. Ik noem ze leuke beestjes want als je weet hoe belangrijk al die beestjes zijn ga je ze vanzelf waarderen. Ze zijn niet vies, ze zijn zeer nuttig!
Belangrijk hiervoor is inzicht te hebben in de samenstelling van je darm microbioom. En die samenstelling is heel goed te meten met ontlastingsonderzoek.
Hoe werkt darm microbioom onderzoek?
Je ontvangt na een intakegesprek een testset met aanvraagformulier, bestaande uit max 2-3 buisjes waar je je ontlasting in kan scheppen. Deze verstuur je in de bijgeleverde envelop naar het laboratorium waar ik mee samenwerk. Na 3-4 weken is de uitslag bij mij bekend en zal ik de resultaten met je bespreken op locatie of via Skype.
Je krijgt uitleg over de samenstelling van je darm microbioom en advies welke voeding en voedingsstoffen kunnen bijdragen aan het herstel van je darm microbioom zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten.
Een prachtige NIET invasieve behandeling om je gezondheid preventief of curatief te verbeteren.
Geschreven door:
Madeleine Verbon
Orthomoleculair diëtiste en darmdiëtiste
Comments