Veelgestelde vragen

Orthomoleculair diëtist en werkwijze

Wat is een orthomoleculair diëtist en een darm diëtist?


Het woord ortho staat voor juist en moleculair voor lichaamscellen. Het wil eigenlijk zeggen dat je je lichaam voorziet van de juiste hoeveelheden aan voedingsstoffen. Vandaar de naam JUISTE VOEDING. Een orthomoleculair hormoon & darm diëtist gaat samen met jou op zoek naar de oorzaken van je problemen in je gezondheid. De oorzaken kunnen achterhaald worden doormiddel van vragen over je gezondheid, een eetdagboek, de medische voorgeschiedenis en laboratorium onderzoek. Aan de hand van de uitslagen wordt een optimaal voedingsadvies en behandeladvies opgesteld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderzoek en er wordt op individueel niveau geadviseerd.
Wat is het verschil tussen een gewone diëtist en een orthomoleculair/darm diëtist?


Een gewone/reguliere diëtist geeft algemene voedingsadviezen die gebaseerd zijn op de schijf van 5 van het Voedingscentrum. Deze worden samengesteld op basis van de onderzoeken van de Gezondheidsraad waarbij de belangen van de overheid en economie verstrengeld zijn. Er wordt geen gebruik gemaakt van laboratorium onderzoek. Er worden geen specifieke voedingsadviezen gegeven over in te zetten voedingsstoffen bij gezondheidsklachten. Bij een orthomoleculair/darm diëtist wordt er gebruik gemaakt van laboratorium onderzoek om de oorzaak van klachten op te sporen. Er wordt een individueel voedings- en behandeladvies gemaakt op basis van wetenschappelijke inzichten waarbij geen sprake is van belangenverstrengeling.
Waarom wordt er gebruik gemaakt van laboratorium onderzoek?


Vaak lopen mensen al langdurig rond met vage en zelfs ernstig belemmerende klachten. Er zijn al meerdere bezoekjes gebracht aan de huisarts zonder bevredigende oplossing. Er kan van alles aan de hand zijn in een lichaam wat ik vooraf ook niet altijd kan voorspellen of beoordelen aan de hand van een klacht. Laboratoriumonderzoek biedt dan uitkomst. Ik werk met gespecialiseerde laboratoriums gevestigd in Nederland en Duitsland. De gezondheidszorg in Duitsland is velen malen sterker door ontwikkeld ten opzichte van Nederland. Deze laboratoriums bieden daardoor uitgebreidere onderzoeks mogelijkheden. Hierdoor wordt het eenvoudiger om de oorzaak van klachten op te sporen. Bij Juiste Voeding geloven we in een grondige aanpak, waardoor betere resultaten behaald kunnen worden.
Waarom worden er supplementen voorgeschreven?


Bij Juiste Voeding geloven we in de helende werking van voeding. Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding. Maar vaak is je lichaam zo uit balans geraakt door een burn out/stress klachten, door ontstekingen in de darm/gewrichten of door de aanwezigheid van parasieten, dat alleen voeding niet krachtig genoeg is om het probleem grondig op te lossen. Het lichaam heeft een extra duwtje in de goede richting nodig van waaruit het zelfgenezende vermogen weer geactiveerd kan worden. Om deze reden worden er natuurlijke ontstekingsremmers ingezet, natuurlijke middelen om parasieten af te doden of extra vitaminen&mineralen aangevuld om ernstige tekorten op te lossen. De supplementen worden gecombineerd met leefstijl,- en voedingsadviezen. Het is de bedoeling dat er actief aan de gezondheid wordt gewerkt zodat er een gezonde basis wordt gelegd voor de toekomst. Het gebruik van de supplementen en de voedingsadviezen worden geëvalueerd en zonodig bijgesteld, afhankelijk van de vooruitgang van je gezondheidsklachten.
Hoe kom ik aan de supplementen?


Juiste Voeding verkoopt zelf geen supplementen. Juiste voeding biedt de gratis service om de supplementen te bestellen voor je bij Vita Regis of bij andere supplement bedrijven. Afhankelijk van het soort supplementen kan het zijn dat je korting ontvangt bij de aanschaf van de supplementen. De supplementen worden bij je thuisbezorgd. En de factuur ontvang je van het desbetreffende bedrijf. Ook is het mogelijk de supplementen zelf te bestellen.

Kosten en vergoedingen

Wat zijn de kosten van de trajecten en consulten?


Bij Juiste Voeding wordt er met behandeltrajecten gewerkt. Er zijn verschillende trajecten beschikbaar, de kosten van de trajecten staan vermeld bij de omschrijving van de trajecten. Traject 1: Voedingsadvies Traject 2: Maag en Darmen Traject 3: Hormonen
Worden de consulten vergoed door de zorgverzekering?


Iedereen heeft recht op 3 uur dietetiek vanuit de basis verzekering. Bij sommige verzekeraars is een verwijzing van de huisarts verplicht om in aanmerking te komen voor vergoeding. Check hiervoor je eigen polis. Juiste Voeding beschikt over directe toegankelijkheid. De 3 uur dietetiek vallen onder het eigen risico. Houdt hier rekening mee. De 3 uur dietetiek worden vergoed volgens het geldende uurtarief van een reguliere diëtist. De hoeveelheid die vergoed wordt verschilt per polis en zorgverzekeraar. Het kan dus zijn dat de consulten deels worden vergoed door je verzekering. Houdt hierin rekening met een eigen investering in je gezondheid. Maak zelf een weloverwogen keuze voor een zorgverzekeraar. Een advies tav zorgverzeraars bij een nieuw jaar is helaas niet af te geven. Juiste Voeding werkt contractvrij, hier is heel bewust voor gekozen. Ondervind je problemen met de vergoeding van de consulten geef dan het hieronder genoemde nummer van het kwaliteitsregister door. Als diëtist sta ik kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister voor Paramedici onder nummer:79908774789. Geef dit nummer door aan je zorgverzekeraar om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Wat zijn de kosten voor laboratorium onderzoek?


Tijdens het kennismakingsgesprek kan aan de hand van je hulpvraag een kostenschatting gegeven worden voor de laboratorium onderzoeken. Na het kennismakingsgesprek ontvang je een offerte voor een behandelovereenkomst met daarin een prijslijst van de meest aangevraagde laboratorium onderzoeken. De soort en hoeveelheid laboratorium onderzoeken is afhankelijk van je gezondheidsklachten en je eigen wensen met betrekking tot de mogelijke onderzoeken.