top of page

Darmklachten na galblaasverwijdering
In deze blog lees je meer over de functie van de galblaas. En met welke darmklachten je te maken kunt krijgen als je galblaas is verwijderd en welke stappen ondernomen kunnen worden om deze darmklachten een halt toe te roepen.


Wat is de functie van de galblaas?

De galblaas is eigenlijk een peervormig zakje die zich aan de onderkant van de lever bevindt. In de galblaas wordt gal opgeslagen die door de lever wordt gevormd.


Samenstelling van gal

Elke dag produceert je lever ongeveer 1 liter gal. Gal bestaat uit 97% water en daarnaast uit galzouten en afbraakproducten. Een deel van de gal gebruikt je spijsvertering voor de vertering van vetten uit je voeding. Het andere deel wordt opgeslagen in je galblaas.


Wat gebeurt en normaliter na een maaltijd?

Tijdens en na een maaltijd worden vele lichaamsfuncties in het lichaam geactiveerd om het binnen gekomen voedsel goed te kunnen verteren. Dit verteringsproces bestaat uit diverse stappen en elke stap is benodigd om goede, gezonde ontlasting te kunnen vormen en bepaalt voor een groot gedeelte onze gezondheid.


Normaal gesproken is het zo dat na een maaltijd er galzouten worden afgegeven door de lever, richting de dunne darm om de vetten die binnen gekregen zijn goed te kunnen verteren. Als de vertering heeft plaatsgevonden gaan de galzouten weer weg uit de darm en worden ze opgeslagen in de galblaas.


Wanneer wordt de galblaas verwijderd?

Soms wordt er voor gekozen om de galblaas te verwijderen als de galvloeistoffen teveel zijn gaan indikken waardoor er galstenen zijn ontstaan. Wanneer dit te vaak en teveel ontstaat kan dit pijnklachten geven en soms wordt er dan voor gekozen de galblaas te verwijderen. Eigenlijk zou het heel goed zijn deze situatie te voorkomen door je levensstijl aan te passen door gericht op zoek te gaan waardoor de galvloeistoffen te veel bij je indikken zodat dit proces omgekeerd kan worden. Ik kan je hierbij helpen!


Wat gebeurt er na een galblaasverwijdering?

Alle lichaamsprocessen in het lichaam blijven ook na een galblaasoperatie doorgaan. Dit betekent dat de lever nog steeds galzuur produceert, nu ontbreekt het alleen aan een opslagcapaciteit van de galblaas.


Dit betekent dat er teveel galzuren achter zullen gaan blijven in de darmen wat vaak diarree, brijige ontlasting of plakpoep veroorzaakt.


We weten dat galzuur een bijtende stof is, dit betekent dat het dus je darmslijmvliezen teveel zal prikkelen en dit leidt heel vaak tot beginnende ontstekingen in de darm. Wat vervolgens meer klachten met zich mee zal brengen. Vaak ontstaan na verloop van tijd voedselintoleranties en meer buikklachten zoals opgeblazen buik, misselijkheid en een onvolledige voedselvertering omdat de voedingsstoffen teveel rotten in de darm. Ook kunnen er gewrichtsklachten ontstaan of problemen aan de pezen en tekorten aan vitaminen en mineralen.


Orthomoleculaire oplossing voor darmklachten voor of na galblaasverwijdering

Een galblaas krijgen we niet meer terug maar het is wel mogelijk met leefstijl aanpassing en supplementen het spijsverteringsstelsel zo te ondersteunen dat er minder galzuren achter blijven in de darm van waaruit klachtenvermindering kan optreden. Ook zullen we de onderliggende problematiek aanpakken van waaruit er een galblaasoperatie nodig was. We zullen dus de spijsvertering weer in een betere conditie gaan brengen, waardoor de opname van voedingsstoffen uit je voeding kan verbeteren en van waaruit lichaamsfuncties weer beter kunnen gaan functioneren.


Ervaar je nu klachten aan je spijsvertering, maag, darm, lever, galblaas of heb je een galblaasverwijdering achter de rug en ziet jouw stoelgang er niet optimaal uit en spelen er wellicht nog andere vage klachten en of vermoeidheid trek dan alsjeblieft aan de bel, er is een oplossing voor je probleem! En hoe eerder je ingrijpt hoe beter het is voor je gezondheid. Ik help je graag!


Lees hier meer over de behandelmogelijkheden en plan een gratis kennismakingsgesprek. Wil je meer weten of orthomoleculaire/natuurgeneeskunde lees hier dan verder.
Geschreven door Madeleine Verbon

Orthomoleculair darm en hormoon diëtist bij Juiste Voeding


Wil je meer lezen over gezondheid lees dan 1 van onderstaande blogs.

7.867 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page