top of page

PDS wat is het?

In deze blog wil ik je meer informatie geven over wat het prikkelbare darm syndroom inhoudt en hoe de symptomen te herkennen zijn.

In een volgende blog zal ik je meer informatie geven hoe PDS te behandelen is.


PDS staat ook wel voor prikkelbare darm syndroom en wordt ook wel IBS Irritable Bowel disease genoemd oftewel geïrriteerde darmen. Het is een term die door artsen wordt gebruikt als er geen daadwerkelijke oorzaak gevonden wordt voor maag- en darmklachten. Of dat echt zo is, lees je verderop in deze blog.


Symptomen van PDS

Vaak kampen mensen al langere tijd met darmklachten. Deze klachten kunnen zich uitten in buikpijn, diarree en obstipatie. Daarnaast kan er ook sprake zijn van gasvorming, winderigheid, opboeren, krampen en steken in de buik en een opgeblazen of opgezwollen buik. Soms kan er ook sprake zijn van misselijkheid, verminderde eetlust, het gevoel dat het eten niet wil zakken (in de keel blijft hangen) en een te vol gevoel.


De klachten kunnen continu aanwezig zijn, een tijdje wegblijven en zich ook afwisselen met goede en slechte periodes. De klachten kunnen ook in ernst toenemen bij verandering van omgeving, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat en niet meer kunt poepen en hevig geobstipeerd raakt. Of wanneer er sprake is van een stressvolle periode ivm studie, werk, overlijden van een geliefde, echtscheiding etc.


De diagnose PDS

Vaak wanneer de diagnose PDS wordt gesteld wordt er onderliggend geen ernstige aandoening gevonden. Dit kan enerzijds een opluchting zijn er wordt tenslotte niet de ziekte van crohn, colitis ulcerosa of darmkanker of iets anders gevonden.

Maar anderzijds heb je nog steeds geen antwoord op de vraag " Wat is er aan de hand in mijn lichaam en waar komen deze klachten vandaan?". En belangrijker nog "Hoe kom ik van deze vervelende PDS klachten af?!".


Waar er dus opluchting is, is er ook een vorm van frustratie want er wordt heel vaak geen oplossing geboden. Vaak word je weggestuurd met vezel zakjes en de woorden "Leer er maar mee leven". Maar dat is nou juist wat je niet wilt toch?!


Oorzaak PDS

En dan staan we weer aan het begin want alles lijkt uitgezocht te zijn maar er is geen oorzaak te vinden volgens doktoren.


Dit is natuurlijk klinklare nonsens. Er zijn duidelijke maagklachten en of darmklachten dus gaat er duidelijk iets mis in het spijsverteringsgebied. Waar doktoren het opgeven start mijn werk als orthomoleculair darm & hormoon diëtist. Want de oorzaken van deze klachten zijn wel degelijk vindbaar met aanvullend onderzoek.


Heel vaak gaat er namelijk iets mis in de aanmaak van maagzuur, in de aanmaak van spijsverteringsenzymen, in het soort voeding die je gebruikt, in de mate waarop je voeding kunt verdragen (voedselintoleranties of voedselallergieën) of is er sprake van teveel stress, werkt de ontgifting niet naar behoren, is er sprake van een levensstijl die niet passend is bij jouw lichaam, een schildklier of bijnier die niet meer goed functioneert etc etc.


Tal van parameters kunnen jouw klachten oorzakelijk aanwijsbaar maken waar een passende behandeling op ingezet kan worden waarmee jouw PDS klachten verleden tijd worden. Meer weten over de mogelijkheden, lees je op www.juistevoeding.nl

En lees de volgende blog voor meer achtergrond informatie over darm microbioom onderzoek.


Nog meer interessante artikelen lezen over maagzuur en stress, of over wat de darmdietist voor jou kan betekenen, lees dan deze blogs.


Op dat jij maar weer mag genieten van het leven, zonder ongemakken!


Bij Juiste Voeding wordt hoofdzakelijk gewerkt met video beeld bel consulten, zo krijg jij de begeleiding die je nodig hebt ongeacht woonplaats, super easy!


En vind je het vervelend om over je darmongemakken te praten, voel dan geen schroom aangezien ik zelf ervaringsdeskundige ben met de ziekte van crohn, happy medicijnvrij!


Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair darm & hormoon diëtist bij Juiste Voeding


1.114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page