PDS wat is het?

In deze blog wil ik je meer informatie geven over wat het prikkelbare darm syndroom inhoudt en hoe de symptomen te herkennen zijn.

In een volgende blog zal ik je meer informatie geven hoe PDS te behandelen is.


PDS staat ook wel voor prikkelbare darm syndroom en wordt ook wel IBS Irritable Bowel disease genoemd oftewel geïrriteerde darmen. Het is een term die door artsen wordt gebruikt als er geen daadwerkelijke oorzaak gevonden wordt voor maag- en darmklachten. Of dat echt zo is, lees je verderop in deze blog.


Symptomen van PDS

Vaak kampen mensen al langere tijd met darmklachten. Deze klachten kunnen zich uitten in buikpijn, diarree en obstipatie. Daarnaast kan er ook sprake zijn van gasvorming, winderigheid, opboeren, krampen en steken in de buik en een opgeblazen of opgezwollen buik. Soms kan er ook sprake zijn van misselijkheid, verminderde eetlust, het gevoel dat het eten niet wil zakken (in de keel blijft hangen) en een te vol gevoel.


De klachten kunnen continu aanwezig zijn, een tijdje wegblijven en zich ook afwisselen met goede en slechte periodes. De klachten kunnen ook in ernst toenemen bij verandering van omgeving, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat en niet meer kunt poepen en hevig geobstipeerd raakt. Of wanneer er sprake is van een stressvolle periode ivm studie, werk, overlijden van een geliefde, echtscheiding etc.