Ken je dat, dat je het gevoel hebt dat het eten niet goed wilt zakken? Dat je een overmatig vol gevoel ervaart of een opgeblazen buik na het eten? Hartstikke vervelend toch!!!
Sommigen mensen ervaren hierbij ook een schrijnend of een brandend gevoel bij hun keel en hebben het idee dat het maagzuur omhoogkomt. Na verloop van tijd kan het ook zijn dat je merkt dat je stoelgang moeizamer verloopt, je krijgt een wisselende stoelgang en wellicht heb je hierbij ook last van winderigheid.
Dit zijn geen klachten om zo maar weg te wuiven. De meeste mensen die ik ontmoet in de praktijk ervaren schaamte en generen zich over hun opgeblazenheid, winderigheid of stinkende adem.
Vaak hebben dergelijke mensen al een bezoekje gebracht aan de huisarts en in het ergste geval hebben ze maagzuurremmers voorgeschreven gekregen.
Ik benoem in het ergste geval want wist jij dat bij deze klachten er vaak juist sprake is van een tekort aan maagzuur? Geen probleem als je dit niet wist, hier wordt nog weinig over gecommuniceerd.
Waarom hebben we maagzuur nodig?
Maagzuur hebben we nodig om ons voedsel te kunnen voor verteren/afbreken. Naarmate je ouder wordt kan de productie van maagzuur afnemen. De productie van maagzuur is afhankelijk van je leefstijl/voeding, medicatie, stress etc.
Stress is daarbij 1 van de grootste negatieve factoren in het tekort aan maagzuur. Stress legt kort door de bocht letterlijk de spijsvertering stil.
Helaas wanneer je met deze klachten naar de huisarts gaat krijg je vaak maagzuurremmers voorgeschreven want het maagzuur komt omhoog en dat betekent te veel aan maagzuur toch? Of niet?! Nee, het kan juist een tekort aan maagzuur betekenen en het is een signaal dat de spijsvertering niet optimaal functioneert. Werk aan de winkel dus op het vlak van verbetering van de leefstijl en bij de productie van voldoende maagzuur.
Maagzuurremmers
Het inzetten van maagzuurremmers kan vervolgens nog veel grotere schade aanbrengen aan je spijsvertering. Tenslotte wordt de productie van maagzuur nog verder geremd. En zo verergeren de klachten omdat het voedsel niet goed verteerd wordt. Hierdoor kan er rotting in de darm ontstaan die gepaard gaat met een opgeblazen buik, winderigheid, stinkwinden en een stinkende adem.
Het positieve is dat deze klachten goed te behandelen zijn! We gaan curatief/preventief te werk en doen niet aan symptoombestrijding.
Allereerst zoeken we de oorzaak op van de problemen in je gezondheid door middel van een uitgebreid intakegesprek en bijbehorende ontlasting testen. Afhankelijk van de uitslagen krijg je een persoonlijk plan om aan je gezondheidsklachten te werken.
Je krijgt de handvatten om zelf actief aan de slag te gaan met je gezondheid zodat je weer lekker in je vel komt te zitten en jij weer vertrouwen in je lijf krijgt.
Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.
Geschreven door:
Madeleine Verbon
Orthomoleculair diëtist
Commentaires