In deze blog leg ik je uit wat SIBO is, aan welke lichamelijke klachten je een SIBO kunt herkennen en wat de vervolgstappen zijn om een SIBO te diagnostiseren en te behandelen.
Wat is SIBO?
SIBO staat ook wel voor Small Intestinal Bacterial overgrowth. Dit betekent dat er een zeer abnormale hoeveelheid bacteriën in de dunne darm aanwezig is, wat hier normaliter niet aanwezig hoort te zijn. Ook de soort bacteriën in de dunne darm die aanwezig zijn, horen hier normaliter niet aanwezig te zijn.
SIBO wordt nog vaak niet (h) erkend
SIBO is een aandoening die bij veel mensen van de bevolking voorkomt maar waar in de reguliere praktijk nog weinig mee gedaan wordt. Er wordt vaak geen goede diagnose gesteld waardoor de daadwerkelijke oorzaak niet wordt aangepakt en er geen goede behandeling wordt ingezet om de lichamelijke klachten als gevolg van SIBO te verhelpen.
Welke klachten ervaar je bij een SIBO?
Doordat het voedsel in de dunne darm verteerd wordt, wordt het spijsverteringsproces verstoord door de aanwezigheid van de bacteriën die er niet thuis horen.
Ook produceren de ongunstige bacteriën veel gassen die tot diverse klachten kunnen leiden.
Vaak voorkomende klachten zijn
Opgeblazen buik
Problemen in de stoelgang zoals obstipatie en diarree
Vitaminen en mineralen tekorten aan B12, ijzer, zink, mangaan en magnesium
Lekkende darm/doorlaatbare darm
Hoofdpijn/migraine
Misselijkheid
Huiduitslag, eczeem, rosacea
Wat zijn de oorzaken van SIBO?
SIBO kent verschillende oorzaken. SIBO kan ontstaan doordat bepaalde onderdelen van de spijsvertering niet goed verlopen, zoals bijvoorbeeld een voldoende aanmaak van maagzuur of galzuren. Dit kan ook een gevolg zijn van allerlei soorten medicatiegebruik of het veelvuldig gebruiken van maagzuurremmers (protonpompremmers).
Ook een verminderde beweeglijkheid van de darm waardoor de peristaltiek niet goed verloopt kan een oorzaak zijn.
Ook kan SIBO een rol spelen bij mensen die coeliakie hebben, de ziekte van crohn of bij operaties aan het maag darm kanaal.
Behandeling van SIBO
De behandeling bestaat allereerst uit het onderzoeken van de onderliggende oorzaken.
Dit kan met behulp van een SIBO onderzoek, dit is een ademtest waarbij uitgeademde gassen worden gemeten die kunnen traceren of voedselbestanddelen onvoldoende worden verteerd. Daarnaast is een darm microbioom onderzoek op DNA niveau zeer belangrijk in combinatie met verteringsonderzoek om de verdere kwaliteit van het maag darm kanaal te onderzoeken. Heel vaak combineer ik dit ook met voedselintolerantie onderzoek omdat er vaak sprake is van een lekkende darm/doorlaatbare darm.
Afhankelijk van de uitslagen kan er een gerichte behandeling ingezet worden bestaande uit aanpak van optimalisering van je spijsvertering, supplementen/kruiden, vitaminen en mineralen en de Juiste Voeding om je lichaam de voedingstoffen te geven die het nodig heeft voor een goed lichaamsherstel.
Bovenstaande kost inzet en geduld, maar met de juiste zorg is er veel mogelijk.
Het belangrijkste is dat je actie onderneemt omdat deze klachten verdere gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid.
Geschreven door:
Madeleine Verbon
Orthomoleculair hormoon en darmdiëtist bij Juiste Voeding
Wil je meer weten, lees dan 1 van de volgende blogs.
Meer lezen over zelfbeeld/afvallen lees dan 1 van onderstaande blogs.
留言