top of page

Fatshaming, laten we wat liever zijn!

Bijgewerkt op: 13 dec. 2019


Vandaag deze blog om de wereld met elkaar een stukje mooier te maken.

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Het oordelen of bekritiseren van iemands uiterlijk is ontzettend gemakkelijk en wordt ook wel fatshaming genoemd. Vaak gaat het dan om mensen met overgewicht maar ik zie en hoor dit ook geregeld terug bij mensen die juist wat dunner zijn.

Dagelijks krijg ik schrijnende verhalen te horen van mensen die niet meer uit eten durven te gaan omdat er opmerkingen zijn gemaakt die behoorlijk kwetsend zijn binnengekomen. Niet alleen van vreemden maar ook collega's, familie en vrienden doen er aan mee. Soms bewust, soms onbewust. Ook opmerkingen op verjaardagen of op het werk maken dat mensen niet meer met plezier naar een verjaardag gaan of met tegenzin naar hun werk.

Dit varieert van " Als ik er zo zou uitzien zou ik mij echt niet meer in een restaurant durven te vertonen". " Zo ga je er toch niet bijlopen", " Ja steek er nog maar een hap in". " Ik haat dikke mensen", "Je hoeft echt niet meer aan te komen". "Zou je niet eens gaan afvallen". "Dikke mensen zijn vies". "Als mijn vrouw er zo zou uitzien zou ik haar vastbinden aan een loopband". Etc.

Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Andersom hoor ik het ook van de mensen die moeite hebben met aankomen. Er wordt onterecht beweerd dat zij anorexia hebben, niet goed voor zichzelf zorgen, dat ze eruitzien als een gratenhuis etc.

Kortom oordelen is makkelijk maar heeft wel verstrekkende gevolgen. Wellicht is niet iedereen bewust van hetgeen er aangericht wordt bij de ander die de opmerking opvangt. Het lijdt vaak tot isolement en psychische klachten en ernstiger overgewicht of ondergewicht.

Interessant vind ik altijd waarom een dergelijk persoon denkt zo'n opmerking te kunnen maken. In al die jaren dat ik mijn clienten heb mogen begeleiden en ik verder op de situatie in ging, kwam er iets heel duidelijks naar voren.

Mensen die zelf lekker in hun vel zitten, tevreden zijn over hun eigen leven, relatie, werk en uiterlijk voelen niet de behoefte om alsmaar te moeten oordelen over een ander. Dan houd je je met andere, leukere zaken bezig.

Mensen die zelf ergens een probleem mee hebben, een onzekerheid of een angst projecteren dit vaak op een ander. Ik probeer mijn clienten dan ook vaak mee te geven dat de opmerking alles zegt over de gever en niet van hun is. Maar toch is het kwaad vaak geschied.

Nu zou ik graag eens de kant willen belichten van de ontvanger, omdat ik deze wel te horen krijg. Over het algemeen zijn mensen niet zomaar veel te zwaar of te licht. Er is een categorie die inderdaad erg van eten houdt en hier ontzettend van geniet en er geen problemen mee heeft dat hij/zij te zwaar is. Laat deze persoon lekker in zijn waarde, ja dat zeg ik als diëtist ;-)

Maar 9 van de 10 keer is er veel meer aan de hand. Ik vind het belangrijk om hier wat meer inzicht in te geven zodat mensen zich de volgende keer wat liever opstellen naar de ander.

Er is een hele grote groep mensen die te zwaar is geworden vanwege een traumatische gebeurtenis denk aan het overlijden van een geliefde, partner of kind (wegeten van emoties). Een pestverleden. Of mensen die een pantser creëren na seksueel misbruik (behoefte om onaantrekkelijk gevonden te worden).

Maar ook aankomen als gevolg van medicatiegebruik of een onderliggende medische aandoening, een onvervulde kinderwens en eenzaamheid komt veel voor. Een stressvolle baan, geen voldoening meer hebben in je huidige baan, slaapproblemen en geldproblemen zijn een aantal van de vele oorzaken.

Vaak schuilt er veel meer achter een persoon dan mensen te horen of te zien krijgen.

Laten we daarom vanaf vandaag eens wat liever voor elkaar zijn. Gooi niet zo snel je oordeel de wereld in. Maar strooi wat vaker met liefdevolle complimentjes.

Ik weet zeker dat de wereld dan steeds een stukje mooier wordt en er ook ruimte ontstaat om het echte verhaal achter de mens te horen.

Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair en darm diëtiste

www.juistevoeding.nl

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page