top of page

Emotie eten, welke behoefte vul jij op met eten?

In deze blog lees je wat emotie eten is, hoe je emotie eten bij jezelf herkent en welke eerste stappen je kunt zetten ter verbetering van je eetgedrag.


Laat ik deze blog beginnen met de woorden dat ongelofelijk veel mensen hier last van hebben bewust en ook onbewust. Er heerst naar mijn inziens nog een groot taboe op de openheid over dit onderwerp. En met deze blog hoop ik het taboe op emotie eten een klein beetje te verzachten en je te laten weten dat je er echt niet alleen voor staat.


Wat is emotie eten?

Emotie eten is het simpelweg eten op momenten waarbij emoties, gevoelens en gedachten de hoofdoorzaak zijn van de reden waarom je op dat moment eten naar binnen werkt. Er wordt hierbij dus niet zozeer uit honger gegeten.


Waarom eet je uit emotie?

Bij emotie eten probeer je negatieve gedachten of gevoelens te temperen of zelfs weg te maken. Niemand houdt ervan om zich gefrustreerd, verveeld, bang, gestresst of verdrietig te voelen.


Met eten bezig zijn zorgt voor afleiding, de focus ligt even niet op het hebben van problemen. Het emotie eten heeft dus een functie, waarbij we even ontspannen, het stress niveau kunnen verlagen en waarbij we ons zelfs kortstondig gelukkig voelen.


Emotie eten = coping mechanisme oftewel een overlevingsstrategie

Dat maakt tegelijkertijd dus ook pijnlijk duidelijk waarom emotie eten verslavend kan zijn en ingezet wordt als "overlevingsstrategie".


Ik heb langdurig in de psychiatrie gewerkt waarbij emotie eten en eetproblemen de boventoon voerde. Hierbij werden altijd de coping mechanismes in kaart gebracht. Dit zijn methoden voor mensen om te leren omgaan met stress, mentale problemen en nare gebeurtenissen. Coping mechanismen kunnen dus onder andere eten zijn, maar ook overmatig drinken (alcoholmisbruik) en drugs gebruik.


Emotie eten kan al op jonge leeftijd zich ontwikkelen

Een simpel voorbeeld waarbij eten wordt ingezet als "troostmiddel" kan al starten in de jeugd. Denk aan een vallend kind die verdrietig is en een snoepje krijgt als troost "Een snoepje neemt mijn pijn en/of verdriet weg".


Maar denk ook aan het kind die stout is geweest en zonder eten naar bed moet. Eten wordt hierbij ingezet als machtsmiddel en werkt als omgedraaide beloning voor goed gedrag "Ik mag eten als ik iets goeds heb gedaan".


En het is nu natuurlijk niet de bedoeling om je ouders/verzorgers de schuld te geven van je emotie eten ;-) want het emotie eten wil jou ook wat vertellen.


En dat is allereerst dat er ruimte komt voor emoties die we als negatief bestempelen. Want deze emoties verdienen de ruimte om verwerkt te worden of aangepakt te worden.


Hoofd of maaghonger?

Wil je emotie eten onder controle krijgen start het eerst met een stukje bewustwording bij jezelf. En dit betekent emotie eten herkennen. Is er sprake van de zogenaamde hoofd of maaghonger? Bij hoofdhonger spelen er meerdere zintuigen een rol. Tijdens de individuele trajecten ga ik hier dieper op in. Bij maaghonger speelt er een knorrende maag.


De 4 B's

Een volgende stap kan zijn emoties gaan onderverdelen in de vier B's.

Boos, blij, bang en bedroefd.

Je gaat dus aanvoelen wat er speelt. En zo ontstaat er ruimte om naar je lichaam en geest te luisteren. Ruimte die je in eerste instantie wellicht weg wil maken. Maar jou heel veel kan vertellen over jezelf.


Zo kom je er achter welke behoefte jij nu eigenlijk opvult met eten. Vaak zijn dit gevoelens van stress, frustratie, onbegrip, verdriet, verveling, gemis etc. Vervolgens kun je stappen gaan zetten om deze behoeften de ruimte te geven die het eigenlijk verdiend. Het betekent ook aangaan wat je in de weg zit om door te pakken naar een gezond lichaam of een gezondere geest. En dat is niet altijd makkelijk maar wel heel goed haalbaar met de juiste zorg en motivatie.


En ook hier weer geldt kleine stapjes zijn de sleutel tot succes!


Dus heb jij een wens met betrekking tot je gezondheid maar krijg je dit niet onder controle denk dan aan bovenstaand verhaal, wellicht ligt hier jouw poort tot succes.


Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair hormoon & darm diëtist

Juiste Voeding










386 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page