top of page

Waarom lukt afvallen niet?

In deze blog lees je meer over waarom afvallen niet wil lukken en welke stappen er ondernomen kunnen worden om wel resultaat te bereiken.Het is weer lente, de zon gaat weer meer schijnen, de vogeltjes fluiten gezellig en de natuur wordt weer groener.

I love it!


Voor velen betekent deze periode, dat ook weer de behoefte ontstaat om te willen afvallen en lekker in je vel te geraken om straks weer te stralen in je zomeroutfit.


Afvallen

Dat afvallen gaat vaak niet zonder slag of stoot. Velen worstelen elk jaar weer opnieuw met de extra kilo's die er zo zoetjes aan bij zijn gekomen. Voor velen is het achterliggende doel: een ander getal op de weegschaal zien, een mooier uiterlijk, zelfverzekerder voelen, fitter voelen, een betere gezondheid etc. Maar waarom lukt het vaak niet om dit zelf voor elkaar te krijgen?


Voordat mensen bij mij aankloppen hebben velen er een lijnverleden op zitten, de bekende diëten hebben de revue gepasseerd, er is veel informatie op internet vergaard, soms zijn er eiwitshakes gebruikt. Vaak heeft dit geleid tot kortstondige goede resultaten en daarna is de klad erin gekomen. Bekende situatie denk ik zo toch?


Klopt jouw doel?

Wanneer mensen een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij hebben vraag ik altijd uit wat iemands wensen zijn met betrekking tot de persoonlijke begeleiding, wat verwacht iemand van mij in de begeleiding en wat wil jij bereiken?


Een vaak gehoord antwoord is, ik wil het liefst een kant en klaar oplossing want ik heb geen energie om te koken, ik weet niet meer wat ik moet eten (sommige grappen dat ze wensen dat ik dagelijks een gezond maaltje kan klaarzetten).

We gaan verhuizen/ we zitten in een verbouwing/ ik heb stress van mijn werk/gezin. Het frustreert mij dat het niet lukt. Mijn hormonen zijn uit balans. Ik krijg buikpijn van… Wat is nou eigenlijk gezond? Moet ik wel of geen koolhydraten eten? Moet ik aan intermittent fasting doen? Mag ik nog wel dit of dat blijven eten? Ik heb geen zin om te sporten. Ik weet niet meer wie ik moet geloven? Welke informatie is juist? Ik moet echt nodig afvallen! Etcetera, etcetera.

Kun jij mij hierbij helpen?


Met alleen al een paar korte vragen (dit is nog niet eens een intakegesprek) krijg ik een goed kijkje in het leven en de gedachtengang van de hulpvrager.


En hier wordt het voor mij reuze interessant want gezond afvallen kan vaak alleen goed lukken als het lichaam in goede balans is. En als orthomoleculair diëtist kom ik hier graag om de hoek kijken. Mijn uitdaging ligt in het lichaam weer terug in balans brengen zodat herstelprocessen kunnen plaatsvinden zodat het lichaam ook weer kan gaan loslaten, vet kan gaan loslaten.


Wanneer het lichaam bezig is met een dagelijkse strijd om energie aan te maken om je dag vol te kunnen houden. En de dagelijkse gezonde levensstijl activiteiten zoals koken, bewegen, ontspannen erbij inschieten of wanneer je lichaam continue stress ervaart, dan heeft afvallen voor jouw lichaam totaal geen prioriteit omdat je simpelweg in de overlevingsstand staat.


In dit geval ligt er een te grote druk op je bijnieren, die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van stress hormonen.

Stress zal in het lichaam altijd voor gaan op andere lichaamsprocessen. En daarmee wordt afvallen dus een stuk moeilijker.


Wanneer is het lichaam uit balans en neig je naar een overlevingsstand?

  1. Bij teveel in je hoofd zitten/piekeren/zorgen/stress/ te volle agenda

  2. Te weinig ontspanning.

  3. Bij een verstoorde hormoonhuishouding, te herkennen aan allerlei hormonale klachten.

  4. Bij de aanwezigheid van pijnklachten= stress

  5. Bij ontstekingen aan darmen, gewrichten, pezen etc.

  6. Wanneer er buikklachten spelen en de vertering niet goed verloopt.

  7. Wanneer je geen puf meer hebt om te koken, bewegen, sociale contacten.

  8. Bij tal van lichamelijke en psychische aandoeningen etc.

Wanneer je lichaam uit balans is en je simpelweg geen ruimte voelt om te koken, te bewegen of dingen in je leven op orde te brengen dan kun je wel allerlei pogingen ondernemen om af te vallen, maar als de balans ontbreekt zul je vroeg of laat niet verder komen in de resultaten die je wil bereiken.


Belangrijk is dus allereerst de achterliggende problemen te behandelen/op te lossen, dan zul je merken dat afvallen veel moeitelozer gaat verlopen zonder dat hier direct de focus op komt te liggen.


Oplossing

Veel mensen focussen zich op hun gewicht, wat vaak tot frustraties leidt. Want het gaat er niet vanaf, of niet snel genoeg of het gaat niet van de plekken af waar je wilt afvallen. Hierdoor beland je vroeg of laat in een negatieve flow.


Wanneer je op zoek bent naar een kant- en klaar oplossing vanwege energiegebrek of andere redenen maak ik mij zorgen en is er juist werk aan de winkel!


Wanneer jij je gaat focussen op het herstellen van je energielek. Jouw lichamelijke klachten aanpakt en jij een gezonde levensstijl stapsgewijs in je leven leert integreren wordt het allemaal een stuk leuker!


Want je focust je hierbij niet meer op je gewicht, maar juist op alle positieve verbeteringen aan je gezondheid en lichaam. Hierdoor ga jij je de voordelen ervaren van je huidige gedrag en wordt het veel makkelijker om door te pakken en vol te houden. Het "moeten" gaat er vanaf en er ontstaat "willen" en dat klinkt een stuk vriendelijker voor jezelf.

De reis naar een gezond gewicht en lichaam mag namelijk een stuk leuker zijn!


Focus jij je nog teveel op je gewicht en te weinig op je lichamelijke gezondheid en wil jij lekkerder in je vel komen? schroom dan niet om contact op te nemen.

Ook voor jou is een weg naar meer gezondheid en balans mogelijk.

Ik help je graag!


Wil je meer weten over emotie eten, lees dan hier verder.

Wil je meer weten over een slechte nachtrust en gewichtstoename, lees dan hier verder.

Wil je meer weten over de 10 meest gemaakte fouten bij afvallen, lees dan hier verder.

Wil je meer weten over waarom je wel dikker wordt maar de weegschaal niet zwaarder aangeeft, lees dan hier verder.

Worden jouw gezondheidsklachten niet serieus genomen, lees dan hier verder.


Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair hormoon & darm diëtist

Juiste Voeding


283 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page