top of page

Waarom je wel dikker wordt maar de weegschaal niet zwaarder aangeeft.

Bijgewerkt op: 13 dec. 2019


Vaak, heel vaak krijg ik de vraag hoe het toch kan dat je dikker lijkt te worden ondanks dat dit niet terug te zien is op de weegschaal.

Is er medisch iets aan de hand? En wat doe ik fout? zijn vaak gehoorde vragen in de praktijk.

In deze blog zal ik uitleg geven over dit fenomeen en bespreken we hoe dit proces terug te draaien is. Want jaaa er is echt wel een oplossing voor hoor.

Oké, allereerst even de situatieschets waar velen tegenaan lopen. Het gaat je opvallen dat je kleding steeds strakker komt te zitten rondom je middel. Het kan zijn dat je een maatje groter nodig hebt. Je vraagt je af hoe dit kan. Je beweegt nog dezelfde hoeveelheid als altijd en ook je eetgewoonten zijn niet veranderd. Ook de weegschaal blijft redelijk gelijk. Toch heb je het idee dat je breder wordt in omvang. Het kan zijn dat je denkt dat er wat mis is met je schildklier, dat je vaker van die bank af moet komen of dat je toch wat vaker dat wijntje of biertje moet laten staan.

Het onderwerp laat je niet los, wat is er toch aan de hand?

Laten we beginnen met dat dit eigenlijk een heel natuurlijk proces is.

Naarmate je ouder wordt breekt je lichaam geleidelijk (vanaf +/- je 30ste levensjaar) spiermassa af. Rond de menopauze bij vrouwen en de penopauze bij mannen wordt het proces van spierafbraak versneld onder invloed van je hormoonhuishouding. Rond deze periode zal je merken dat je billen platter worden, je armen en benen worden dunner en je romp wordt dikker.

Lichamen veranderen, kijk maar eens goed om je heen. Natuurlijk zijn er naast de natuurlijke processen ook andere oorzaken die een rol kunnen spelen denk onder andere aan te weinig lichaamsbeweging, ziekte, invaliditeit en medicijngebruik (bijv. corticosteroïden of antidepressiva).

Spieren nemen minder ruimte in dan lichaamsvet. Daardoor zien mensen met een hogere spiermassa er strakker en slanker uit dan mensen met een hoger vetpercentage.

Vetten wegen in verhouding minder dan spiermassa en dit verklaart ook waarom je dikker/breder wordt maar ongeveer hetzelfde gewicht kunt blijven behouden op de weegschaal.

Een getal op de weegschaal kan als richtlijn fungeren maar de samenstelling van je gewicht bestaande uit onder andere spier- en vetmassa geeft veel meer informatie over je lichamelijke gezondheid en de noodzaak om aan je leefstijl te gaan werken.

Nu we weten dat spierafbraak een natuurlijk proces is, is het belangrijk dat je weet dat hier ook de sleutel ligt tot verbetering van je gezondheid. Het proces van spierafbraak kan namelijk verbeterd worden door onder andere:

  1. Breng je hormonen in balans door een gezonde leefstijl

  2. Bouw je spiermassa op door krachttraining uit te oefenen, minimaal 2x per week.

  3. Zorg voor voldoende inname van eiwitten voor de opbouw van je spiermassa

  4. Zorg voor voldoende inname van gezonde vetten, vitaminen en mineralen.

Zo stel je je lichaam in staat om spieren op te gaan bouwen en lichaamsvetten af te breken.

Met een gezonde dosis motivatie ligt de oplossing en verbetering dichterbij dan je in eerste instantie zou denken!

Juiste Voeding kan je hierbij helpen. Je leert stapsgewijs veranderingen te maken in je eetpatroon. Er is ruimte en aandacht voor je persoonlijke situatie en daardoor zal je merken dat het makkelijker wordt om jouw persoonlijke doelen te bereiken.

Geschreven door Madeleine Verbon, orthomoleculair diëtist.

2.101 weergaven1 opmerking
bottom of page