top of page

Maag klachten en hartklachten, heb jij last van het Roemheld syndroom?


Madeleine Verbon, Juiste Voeding
Orthomoleculair hormoon & darm diëtist

In deze blog lees je meer over de relatie tussen maagklachten, darmklachten en hartklachten ook wel Roemheld syndroom genoemd.

Deze nog wat onbekende aandoening verdient de aandacht omdat er wekelijks wel iemand belt en zich onzeker en onbegrepen voelt over zijn of haar huidige lichamelijke klachten.





Welke relatie bestaat er tussen maagklachten en hartklachten?

Om je lichaam goed te laten functioneren is een gezonde spijsvertering van groot belang. Een gezonde spijsvertering heb je niet zomaar. Hiervoor is het belangrijk dat je je lichaam ondersteunt met de juiste voeding, mindset, ontspanning en beweging.


Zonder een goede spijsvertering kunnen veel lichaamsfuncties niet optimaal uitgevoerd worden.


Vaak is er een periode van stress geweest of een periode van antibioticagebruik of andere medicatie waar na verloop van tijd maagklachten en of darmklachten uit zijn ontstaan.


Deze klachten kenmerken zich vaak in de volgende uitingen:


  • Oprispingen, branderig gevoel in je keel en of slokdarm.

  • Het eten kan niet goed zakken

  • Buikpijn, opgeblazen buik, darmrommelingen

  • Verandering van stoelgang

  • Opboeren, gasvorming, winderigheid

  • Hartkloppingen na het eten


Wanneer deze klachten aanhouden ontstaat er door een onvolledige voedselvertering een ophoping aan gassen in de buik. Deze gassen veroorzaken druk op het middenrif en zorgen voor uitstraling van druk en pijn richting het hartgebied.

Veel mensen maken zich in eerste instantie zorgen over hun hart en zoeken hierbij hulp, wat ik ook aanmoedig om uit te laten sluiten.


Vaak worden er helemaal geen problemen aan het hart gevonden en is de 1ste stap in de reguliere behandeling het advies om omeprazol of pantoprazol te gaan gebruiken, ook wel een maagzuur remmer genoemd.


Het erge is dat er vaak helemaal geen maagzuur overschot is maar een tekort aan maagzuur wat het probleem alleen maar ernstiger maakt.


Het samenspel van deze klachten noemen we ook wel het Roemheldsyndroom.


Behandeling Roemheldsyndroom

Ik ben altijd blij als mensen met dit soort klachten de weg naar mij weten te vinden. Want deze klachten zijn heel goed te behandelen.

Vaak voelen mensen zich al lange tijd onbegrepen, wordt er niet de juiste diagnostiek toegepast en leiden deze klachten ook tot psychische klachten. Vaak zijn mensen bang dat het tussen hun oren zit.


Maar lieve mensen, deze klachten zitten echt niet tussen je oren.

Er is met behulp van een uitgebreid darmmicrobioom onderzoek een goede oplossing voor te vinden.

We kijken allereerst naar waar het misgaat in je vertering, wat de triggers zijn geweest in je levensstijl, of er voedselintoleranties zijn en of er "schade" is aan je darmslijmvliezen.

Vandaar uit kan je je levensstijl aanpassen, supplementen slikken die het evenwicht in de maag en darmen weer kunnen herstellen en ontstaat er verbetering van deze vervelende klachten.


Blijf dus niet aanmodderen bij deze klachten.

1 omdat het goed te behandelen is en 2 omdat je erger wilt voorkomen.


Wil je meer weten, lees dan 1 van de volgende blogs.


Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair hormoon & darm diëtist

Juiste Voeding







Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page