top of page

Wat is de ziekte van Crohn?


Krijg de ziekte van Crohn onder controle met behulp van de Juiste Voeding
Maag darm kanaal in vorm met Juiste Voeding

In deze blog wordt uitgelegd wat de ziekte van Crohn is, welke lichamelijke symptomen bij de ziekte van Crohn kunnen ontstaan en hoe de ziekte van Crohn orthomoleculair ondersteunt kan worden.


Als ervaringsdeskundige met de ziekte van Crohn vind ik het belangrijk dat jij een goed beeld krijgt van het beloop van deze ziekte en dat je weet dat deze aandoening heel goed onder controle gehouden kan worden met aanpassing van levensstijl door de oorzaak van de ziekte aan te pakken.


Wat is de Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn kenmerkt zich door ontstekingen aan het maag darm kanaal. Deze ontstekingen kunnen overal plaatsvinden waar er slijmvliezen bevinden in het lichaam.

De ontstekingen kunnen in het maagdarm kanaal dus al starten in de mond en eindigen bij de kont. Samen met Colitis Ulcerosa valt de ziekte van Crohn onder Inflammatory Bowel Disease (IBD).


De ziekte van Crohn treedt meestal op tussen je 15de en 30ste levensjaar. Maar kan ook pas later in je leven ontdekt worden of tot uiting komen. Ook zijn er kleine kinderen die al te maken hebben met deze aandoening. Mijn jongste patiënt tot nu toe is een jongen van 13 jaar.


Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn?

De ziekte verschijnselen nemen na verloop van tijd in ernst toe en kunnen zich uiten op diverse manieren zoals:

 • Diarree

 • Bloed en slijmverlies bij de stoelgang

 • Wisselende stoelgangen qua vorm en kleur

 • Zeer frequent toiletbezoek soms wel meer dan 30x per dag in een fase van opvlamming.

 • Rommelende darmen

 • Opgeblazen buik

 • Buikpijn

 • Vermoeidheid

 • Tekorten aan vitaminen en mineralen/ bloedarmoede

 • Duizeligheid

 • Gewrichtsontstekingen

 • Huidklachten

 • Angst en paniekklachten

 • Stemmingsklachten

 • Concentratieproblemen


De symptomen bij de ziekte van Crohn kunnen per patiënt in ernst verschillen. Naarmate de ziekte langer aanwezig is kunnen er gewrichtsontstekingen en huidklachten ontstaan. Doordat de darm in kwaliteit achteruit gaat kunnen er problemen ontstaan in de aanmaak van neurotransmitters (zie uitleg wat zijn neurotransmitters) waardoor angst en paniekklachten, stemmingsklachten, concentratieproblemen en slaapproblemen kunnen ontstaan.


Wat zijn neurotransmitters?

Neurotransmitters worden ook wel hersenboodschapper stoffen genoemd. Deze neurotransmitters worden in de darmen gevormd. Denk bijvoorbeeld aan de stof serotonine waar we blij en gelukkig van worden. Als je darm niet goed functioneert maak je minder serotonine aan waardoor je je depressiever en minder gemotiveerd kunt gaan voelen. Dit is nog maar 1 stof maar er zijn er velen die lichaamsfuncties aansturen.


Het hebben van de ziekte van Crohn kan dus ook gevolgen hebben voor hoe je in het leven staat, hoe gelukkig je bent, hoe goed je je kunt concentreren, of je goed slaapt of je angstiger bent etc.


Het is dus van groot belang dat de ziekte rustig blijft. De ziekte van Crohn wordt ook wel een auto immuunziekte genoemd. Het lichaam valt gezond weefsel aan waardoor er schade ontstaat. Reguliere therapie bestaat uit het onderdrukken van het immuunsysteem en het geven van ontstekingsremmers om de ziekte onder controle te houden ook wel symptoombestrijding genoemd. Maar soms is medicatie noodzakelijk in een acute fase.

Vervolgens is het belangrijk om te gaan kijken hoe het immuunsysteem tot rust gebracht kan gaan worden, waardoor de ontstekingen getriggerd worden en hoe de darm weer in een goede conditie gebracht kan worden (we pakken de oorzaak aan!)


Wat kun je doen aan de ziekte van Crohn?

Mijn motto is meten=weten en laten we samen de oorzaak aanpakken.

Met onderzoek naar de kwaliteit van je darm (darm microtoom onderzoek in combinatie met je verteringscapaciteit), je reactie op voedingsmiddelen (voedselintolerantie, voedselallergie of pollen geassocieerde allergie) en eventuele vitaminen en of mineralen tekorten komen we verder.


De oplossing in een Maag darm traject

In een orthomoleculair maag darm traject kijken we samen naar je gezondheidsverleden, je huidige situatie in combinatie met je levensstijl en doen we gedegen onderzoek van waaruit een behandeltherapie opgesteld kan worden.


Om stappen te maken in je gezondheid is het belangrijk om je levensstijl aan te passen, bepaalde supplementen te slikken om je ziekte onder controle te houden en een andere minder stressvolle levenshouding aan te nemen.


Mijn missie om andere naar een leuker leven te helpen

Als ervaringsdeskundige met de ziekte van Crohn, inmiddels 11 jaar medicijnvrij heb ik er mijn missie van gemaakt om anderen te helpen naar een leven met minder ongemakken, juist doordat ik zelf zo geworsteld heb met allerlei klachten en de bijwerkingen van medicatie.


Ik vind dat de behandeling van de ziekte van Crohn heel anders aangepakt kan worden waarbij je je lichaam de zorg geeft die het nodig heeft om weer te kunnen herstellen.


De ziekte zal nooit weggaan, de stempel blijf je altijd behouden maar je kunt je lichaam wel in een veel betere conditie brengen waardoor er minder/geen klachten aanwezig zijn en waardoor je ook minder/geen chemische medicatie hoeft te gebruiken. Kortom waardoor het leven weer leuk wordt! En je jouw dromen na kan streven.


Wil je meer lezen over darm microbioom onderzoek, lees dan hier verder.

Wil je meer lezen over een maag darm traject, lees dan hier verder.


Geschreven door:

Madeleine Verbon


Orthomoleculair hormoon & darm diëtist

Juiste Voeding


405 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page