top of page

Ben jij gevoelig voor gluten? Is het een hype of is glutenvrij eten noodzakelijk?!

Bijgewerkt op: 13 dec. 2019


Als klanten bij mij terecht komen hebben ze er meestal al een aantal voedings-experimenten op zitten. Ik noem het experimenten omdat er een hoop gelezen wordt op internet en een hoop uitgeprobeerd wordt met deze informatie. Die vaak tot onbevredigende resultaten leidt of nog meer vragen oproept.

Is het nou een hype dat glutenvrij eten of is er echt wat aan de hand in het lichaam?

Tja je moet toch wat als je vaak rondloopt met een opgeblazen buik, buikpijn of diarree/obstipatie. Ik begrijp het maar al te goed. En vind het ook heel bewonderenswaardig en dapper van iedereen die het heft in eigen hand neemt. Zo ben ik zelf ook ooit begonnen met mijn zoektocht naar een goede behandeling van de ziekte van Crohn.

Maar vaak ontbreekt het toch aan dat stukje onderzoek of kennis die nodig is het probleem op een succesvolle manier te verhelpen. Want waar begin je als de huisarts of specialist het ook niet meer weet? En je weggestuurd wordt met de tekst “Leer er maar mee leven”.

Schrijnend vind ik deze situaties terwijl er inmiddels zulke goede onderzoeken en behandelmethoden zijn om te weten of iemand gluten wel of niet kan verdragen. Dit voorkomt een onnodige lijdensweg. En onnodig geëxperimenteer.

Met behulp van ontlasting onderzoek in combinatie met bloedonderzoek kan ik meten hoe het lichaam reageert op gluten, of er antistoffen in de darm worden aangemaakt bij het afbreken van gluten en of dat het immuunsysteem betrokken is geraakt.

Alleen een bloedtest geeft vaak onvoldoende resultaat bij de huisarts. Juist de anti stoffen op gluten via ontlasting onderzoek geeft een betrouwbaar beeld.

Vaak komt er een glutensensiviteit naar voren waarbij de darmslijmvliezen geïrriteerd zijn geraakt. Dan kan tijdelijke totale vermijding van gluten in combinatie met darmherstel tot goede resultaten leiden.

In sommige gevallen is het immuunsysteem betrokken en spreken we van coeliakie, dan is vermijding van gluten de rest van het leven noodzakelijk om de darmslijmvliezen niet te beschadigen en daarmee lichamelijke klachten te voorkomen.

Belangrijk is dus dat het voedingsadvies een stevig fundament heeft en gebaseerd is op laboratoriumonderzoek en goed uitgevoerd wordt, eventueel in combinatie met darmherstel.

Alleen dan pak je je gezondheidsprobleem bij de kern aan.

Laat je niet verleiden tot alle hypes van de voedingsmiddelenindustrie. Fabrikanten van glutenvrije producten verdienen er inmiddels goud geld aan. Ik kijk er met een scheef oog naar. Vaak worden er met goedkope grondstoffen, gluten vervangende alternatieven in elkaar geknutseld. En deze alternatieven zijn helaas niet altijd de gezondste ingrediënten om toe te voegen aan je eetpatroon. Hier kunnen ook weer klachten uit ontstaan. Want er ontbreken vaak vezels en belangrijke vitaminen en mineralen in deze producten die benodigd zijn voor een goede spijsvertering.

Kortom zoek naar de kern van je gezondheidsprobleem, laat je professioneel adviseren, daar kom je ver mee in de zoektocht naar een betere gezondheid en een leuker leven!

Geschreven door Madeleine Verbon

Orthomoleculair diëtiste en darmdiëtiste bij Juiste Voeding.

240 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page