top of page

Wat is een orthomoleculair diëtist? Madeleine Verbon van Juiste voeding legt het uit.


In deze blog lees je wat een orthomoleculair diëtist is, vanuit welke visie orthomoleculair diëtisten werken, waarmee een orthomoleculair diëtist jou kan helpen en wat de rol is van de juiste voeding om gezondheidsklachten te verbeteren.

Wat betekent orthomoleculair?

Orthomoleculair, voor sommigen een woord om over te struikelen.

We kunnen dit woord opsplitsen in 2 gedeelten.

Ortho staat voor Juist en Moleculair voor voedingsstoffen oftewel de Juiste Voeding voor je lichaam. Vandaar dat mijn praktijk de naam Juiste Voeding heeft gekregen.


Orthomoleculaire visie

Een orthomoleculaire aanpak gaat uit van de visie dat elke lichaamscel voorzien moet worden van de juiste hoeveelheid aan voedingsstoffen om lichaamsfuncties beter te laten verlopen in het lichaam zodat het zelfgenezende vermogen van het lichaam weer geactiveerd kan worden en gezondheidsklachten verminderd kunnen worden.

Door je lichaam datgene te geven wat het nodig heeft kan het optimaal functioneren wat dus ook een preventieve werking heeft op de ontwikkeling van allerlei lichamelijke klachten en ziekten.


Beschermde titel

Niet iedereen mag zich zomaar orthomoleculair diëtist noemen. Voor deze beschermde titel is er allereerst een officiële HBO opleiding Voeding en diëtetiek nodig met een paramedische afstudeer richting. Na het behalen van de titel diëtist heb ik ervoor gekozen om Orthomoleculaire Geneeskunde te studeren. Na het behalen van dit diploma mag je de titel orthomoleculair diëtist voeren.

Er zijn ook orthomoleculair therapeuten, deze mogen alleen de titel orthomoleculair therapeut voeren omdat er geen opleiding met beschermde titel als vooropleiding heeft plaatsgevonden.


Waarmee kan een orthomoleculair diëtist jou helpen?

Mijn doel als orthomoleculair diëtist is jou te helpen bij het krijgen van een gezonder lichaam en geest. Ik werk graag vanuit de visie meten = weten.

Met behulp van laboratorium onderzoek kunnen we achterhalen wat de oorzaken zijn van je lichamelijke klachten. We kunnen uitzoeken waar het mis gaat in je voedselvertering, hoe je darmmicrobioom eruitziet, welke vitaminen en mineralen tekorten er zijn, hoe je hormoonhuishouding functioneert, hoe het gesteld is met de aanmaak van stresshormonen en neurotransmitters (aanmaak geluksstoffen), we kunnen achterhalen of er voedselallergieën en of intoleranties zijn en nog veel meer.


Orthomoleculair behandelplan

Op basis van jouw klachtenpatroon en je uitslagen van laboratorium onderzoek wordt er vervolgens een gericht behandelplan opgesteld om je lichaam datgene te geven wat nodig is om je lichaam weer beter te laten functioneren. De behandeling bestaat uit een combinatie van voedingsadvies, leefstijladvies en advies over supplementen. Supplementen kun je zien als (tijdelijke) aanvulling bestaande uit kruiden, vetzuren, vitaminen en mineralen, vezels, prebiotica en probiotica om je lichaam net even dat extra duwtje te geven tot herstel.


Door mijn eigen ervaringen in de reguliere en complementaire gezondheidszorg ben ik ervan overtuigd dat veel klachten te reguleren zijn door een verfrissende orthomoleculaire aanpak waarbij veel minder gebruikt gemaakt hoeft te worden van chemische medicatie middelen, wat uiteindelijk tot veel minder bijwerkingen leidt en een kostenbesparing in de gezondheidszorg kan opleveren.


Wil je meer leren over gezondheidsklachten, lees dan verder bij de diverse blogs.

Wil je geholpen worden bij je gezondheidsklachten en spreekt een orthomoleculaire werkwijze je aan, plan dan eenvoudig en gratis een kennismakingsgesprek in.


Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair hormoon & darm diëtist

Juiste Voeding

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page